Vajíčka: "nová" superpotravina
Věděli jste, že i vajíčka mají svůj svátek? Mezinárodní den vajec slavíme každoročně druhý říjnový pátek už od roku 1996, kdy byl vyhlášen na konferenci ve Vídni jako International Egg Commission (IEC).
Při té příležitosti jsme se rozhodli věnovat vajíčkům speciální článek. Ano, dnes nebude řeč o chovu drůbeže, ale jen a pouze o vejcích. Povíme vám, proč byste je rozhodně měli zařadit do svého jídelníčku, a prozradíme vám i jeden skvělý recept na vajíčkovou pomazánku, kterou navíc budete mít hotovou v cuku letu.
Zapomeňte na cholesterol, vajíčka jsou zdravá
Až donedávna jsme slýchali, že vejce škodí našemu zdraví, protože zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Rozsáhlé vědecké výzkumy toto tvrzení naštěstí vytvrátily.
Dnes už víme, že konzumace vajíček nemá na hladinu cholesterolu žádný vliv a že vejce jsou naopak velice zdravá. Dokonce jsou považována za superpotravinu.
A není se čemu divit. Jsou plná vitamínů, minerálů, aminokyselin a antioxadantů. Mají vyvážený obsah živin a jsou dobře stravitelná. A nejsou drahá. Obzvlášť, pokud máte své vlastní slepičky, což samozřejmě doporučujeme. :)
Pokud jsme vás ještě nepřesvědčili, podívejte se, co s vámi konzumace vajíček udělá:
- Budete vitálnější a zdravější.
- Budete mít lepší paměť a budete se lépe soustředit.
- Díky obsaženým bílkovinám snadněji zhubnete a naberete svalovou hmotu.
- Pomůžete chránit svůj zrak před různými onemocněními (např. šedému zákalu).
- Budete mít hezčí vlasy a pleť.
Dopřejte si vajíčka každý den
Vajíček se tedy rozhodně nemusíte bát. Naopak. Podle nejnovějších studií si můžete dopřát jedno až dvě vejce denně. Ideálně k snídani, protože tak organismu dodáte energii a živiny na celý den a navíc budete dlouho sytí.
A úplně nejlépe uděláte, když si k vajíčkům dáte i nějakou zeleninu - doplníte tak tělu další potřebné vitamíny a vlákninu. My doporučujeme jednoduchou, ale výbornou vajíčkovou pomazánku s tuňákem a mrkví.
Vajíčková pomazánka s tuňákem a mrkví
Co budete potřebovat?
- 3 vejce uvařená natvrdo
- tučný tvaroh ve vaničce (250 g)
- plechovku tuňáka (80 g) ve vlastní šťávě nebo v olivovém oleji (záleží na vás - ve druhém případě bude pomazánka trochu mastnější a jemnější)
- 3 mrkve nastrouhané nahrubo
- sůl a pepř dle chuti
Všechny ingredience smíchejte dohromady - a je hotovo. K pomazánce podávejte čerstvé pečivo.
NÁŠ TIP: Do pomazánky můžete přidat i najemno nakrájenou červenou nebo bílou cibuli, jarní cibulku, pažitku, olivy nebo kapary. Vždy ale doporučujeme vyzkoušet jen jednu z těchto ingrediencí navíc, aby se chutě vzájemně nepřebíjely.
Přejeme vám dobrou chuť.